Lepote Juga - Vlasotince (2019)

Kulturne institucije Vlasotinca – Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“

Ono što je izuzetno značajno za razvoj turizma i privlačenje većeg broja turista, jesu i kulturne institucije u samom gradu.

Vlasotince se može pohvaliti i predivnom bibliotekom koja je smeštena u „Giginoj kući“. Nakon požara koji je 01.04.2008. godine uništio veliki broj knjiga i zapisa (oko 20.000), ona je obnovljena i svečano otvorena 22.01.2013. godine.

Posetiocima Vlasotinca, ovaj objekat je izuzetno zanimljiv – to je varoška kuća stara više od 150 godina i danas stoji kao svedočanstvo stambene kulture starogradske sredine južne Srbije. Ona istovremeno ukazuje na tursko-orijentalna obeležja malobrojnog srpskog gradskog sloja toga vremena. Zidana je kao spratna zgrada, sa ispuštenim spratnim delom, koji ispred ulaza, u podrumu formira trem, koji se oslanja na drvene stubove. U prizemlju je zidana kamenom i bondrukom, kao i čatmom na spratu. Krov je četvoroslivni i pokriven ćeramidom. Prostorije su simetično raspoređene oko prostranog središnjeg hola, koji se završava otvorenom divanhanom sa ćoškom. Tavanica je bogato izrezbarena dolapom, minderlucima i ikonlukom. Ističe se gostinska soba, kao i druga soba koja je opremljena amamdžikom, dolapom i pećnicom, prema pregradnom zidu mutvaka u kojem je zidano ognjište sa ložištem za peć u sobi.