Lepote Juga - Vlasotince (2019)

Lepote juga – Rezime

U prethodnim člancima pokušali smo da odaberemo i predstavimo opštinu Vlasotince kroz turističke, kulturne i prirodne sadržaje dostupne kako stanovnicima Jablaničkog okruga, tako i cele Srbije i šire.

Kao nadaleko prepoznatljivo vinogorje, najviše potencijala za razvoj turističke ponude, naravno, ima, pored čuvene dvodnevne manifestacije „Vinski bal“, seoski turizam vezan za vinograde, berbu, spravljanje vina na tradicionalni način, gde mnogi proizvođači mogu naći dodatni izvor zarade. Nadaleko su u celom svetu poznate turističke lokacije gde se turiste dovode na imanja i aktivno uključuju u berbu i proizvodnju vina.

Pored Vinskog bala, interesantna je i manifestacija „Ukusi juga“, koja još uvek nije prepoznatljiva kod stanovništva okolnih opština, ali koja takođe ima velikih potencijala, pre svega, za jačanje dnevnog turizma i izleta.

Što se tiče prirodnih lepota, pored planina koje okružuju Vlasotince i događaja poput „Uspona na Moriču“, najznačanija lokacija je reka Vlasina, kao i uređeno kupalište i kej u samom Vlasotincu.

Bogata istorija Vlasotinca i okoline uz veliki broj crkava, spomenika, zapisa, takođe su značajni potencijal opštine za privlačenje turista i organizovanje raznih turističkih tura uz vodiče i interesantne priče.

U ovoj seriji članaka samo smo „zagrebli“ po površini ponude i potencijala opštine Vlasotince. Nastavićemo i u narednom periodu da pratimo, predlažemo, prikupljamo predloge stanovništva i ko zna, možda neki od tekstova podstaknu nove ideje, nove izvore zarada i ostanak, opstanak i vraćanje selu i prirodi gde je, u nejvećem broju slučajeva, vreme stalo, a ljudi koji su se odselili u velike gradske centre žude za mirom, usporenijim ritmom života, zdravom hranom, čistom prirodom….