Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Novoimenovani ambasador Republike Koreje Li Đeung danas posetio Leskovac

Njegova ekselencija, novoimenovani ambasador Republike Koreje Li Đeung je danas posetio Leskovac.

Ambasadora je, u svom kabinetu, ugostio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, poželeo mu dobrodošlicu i naglasio da Republika Koreja i Leskovac godinama unazad neguju dobre odnose. Gradonačelnik je ambasadora upoznao sa privredom u Leskovcu, pomenuo južnokorejsku kompaniju Jura, zatim Aptiv, Džinsi, govorio o domaći preduzetnicima i naglasio da se u Leskovcu u protekloj godini zaposlila 2041 osoba, te da Leskovac jedini u Srbiji ima BFC sertifikat sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 96,33%.

 

„U našem gradu, veoma uspešno, posluje kompanija Jura, sa tri pogona i oko 3500 zaposlenih radnika. U treći pogon, Jura je uložila oko 48 miliona evra, od toga 18 miliona evra u sam objekat, a ostatak u opremu. Trenutno je u ovom pogonu zaposleno 850 radnika, a ima prostora i za zaposlenje još 200 radnika“, kazao je gradonačelnik i dodao da kompanija Jura planira dodatna ulaganja u svoje pogone.

Bilo je i reči o periodu između dva svetska rata kada je Leskovac bio nazivan Srpskim Mančesterom, kao i o filmu „Bilo jednom u Srbiji“ o tom periodu grada na Veternici.

Ambasador Đeung se zahvalio na dobrodošlici, kazao da je u Srbiji tri meseca, da želi što bolje da upozna našu zemlju, te da je poseta Leskovcu u tom smislu veoma značajna i da ima ciljeve za unapređenje saradnje dveju republika:

„Šesnaestog marta sam uvaženom predsedniku Vučiću predao akreditaciju i tada sam mu rekao da imam cilj koji se odnosi na povećanje trgovinske razmene između naše dve zemlje i na dolazak još južnokorejskih investitora u Srbiju“.

Ambasador je rekao da se raduje budućim susretima i da će svojim sunarodnicima preneti pozitivne utiske o divnom gradu na jugu Srbije i divnim ljudima u Leskovcu.

Nakon sastanka u Kabinetu gradonačelnika, ambasador Li Đeung i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović su se u pratnji saradnika sastali sa rukovodstvom južnokorejske kompanije Jura, generalnim direktorom Son Uk Hunom, menadžerima Čoi Jin Gonom i In Ho Songom i menadžerom zaduženim za ljudske resurse Radivojem Stojanovićem u sedištu kompanije u Leskovcu. Jedan od menadžera, Song Gu Seob je u kratkim crtama predstavio kompaniju Jura koja je u Republici Koreji osnovana 1993 godine, a danas zapošljava preko 25.000 ljudi širom sveta i ima godišnji promet 300 milijardi korejskih vona. Kako je istaknuto, zadovoljni kupci i visok kvalitet proizvoda su osnovni prioriteti kompanije koja se bavi proizvodnjom delova za sigurne i ekološki prihvatljive automobile.

Novi direktor zadužen za proizvodne pogone u Leskovcu Son Uk Hun je istakao da je prisustvovao ceremoniji u Zelenoj zoni povodom izgradnje fabrike kompanije Erenli i dodao da je lokalna samouprava grada Leskovca posvećena privrednom razvoju i dobrom odnosu sa stranim privrednim subjektima. On se zahvalio gradonačelniku Cvetanoviću na dobroj saradnji i pomoći i istakao da kompanija Jura stoji gradu u kojem posluje na raspolaganju i ubuduće.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se zahvalio menadžmentu Jure na dosadašnjim donacijama koje su bile usmerene zdravstvenim institucijama i školama i dodao da se nada da će se sa takvom praksom nastaviti i u predstojećem periodu. Gradonačelnik se osvrnuo na period Kovid krize koja je zahvaljujući brzoj reakciji grada i kompanije brzo prevaziđena i zaključio da će lokalna samouprava grada Leskovca nastojati da nastavi korektan odnos sa novim ambasadorom Republike Koreje i novim direktorom Jure.