Medveđa Vesti

Održano "Veče usmene tradicije opštine Medveđa"

„Bolje zemlju prodati nego obicaj izgubiti“, ovom rečenicom počelo je prvo „Veče usmene tradicije“ u sali Kulturnog centra u Medveđi. Posetioci su imali priliku da uživaju u zvucima instumenata specificnim za ovo područje, kao i igrama i pesmama iz tog kraja. Organizatori prvenstvene manifestacije su Turistička organizacija Medveđe i Lokalna samouprava.
„Usmena tradicija predstavlja važan deo kulture jednog naroda, ali i ljudi određene teritorije. Do II polovine 20.veka većina stanovništva bila je nepismena, a kulturne i umetničke sadržaje iskazivali su putem pesama“ – rekao je Milan Stevanović, predstavnik organizacionog odbora manifestacije.
Neke od njih, koje datiraju jos iz vremena otomanske vladavine, posetioci su imali priliku da čuju na ovoj manifestaciji.
U programu su učestvovali: guslar i pisac epske poezije Radosav Doderović, KUD „Vez“ iz Medveđe čiju koreografiju je odsvirao guslar i frulaš Miljan Toković, guslar Radovan Vuković, gajdaš Slavko Cvetković, pisac epske poezije Mirko Radivojević, frulaš Radule Jovanović, guslar Milovan Milošević, frulaš Nikola Paunović, gajdaš Filip Bogdanović, frulaš Gojko Zlatković, guslar Milutin Petrušić, pevačka grupa u kojoj su pevali: Božidar Đikanović, Radovan Vuković, Veljko Perovanović, Miljan Toković, Milovan Milošević, dok je ispred kazana za pečenje rakije prela vunu Dušica Marković.
Nakon kulturo-umetničkog programa druženje je nastavljeno u holu Kulturnog centra, gde su posetioci imali priliku da se podsete i uživaju u jelima koja su se nekad spremala na ovim prostorima.
Dragana Bajović Milošević