Bojnik Lebane Leskovac Medveđa Vesti Vlasotince

Ove godine dobar prinos kukuruza u Jablaničkom okrugu

Stanje kukuruza na jugu Srbije obećava i ove godine dobar prinos zrna i zelene mase, ali prinosi će biti različiti od parcele do parcele u zavisnosti od vreme sadnje i primenjenih agrotehničkih mera.

Ove godine, u proleće, kasnilo se sa sadnjom kukuruza zbog visoke vlažnosti zemljišta. Nešto kasniji rok sadnje uslovio je da poljoprivredni proizvođači tretiraju svoje pacele više puta zbog pojave gljivičnih bolesti, a posebno zbog bujanja korova, navodi Bratislav Pešić direktor Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Leskovac. 
kukuruz123
Ove godine, 2016, su smanjene površine pod ovom kulturom  zasejano je oko 17.000 ha. Kukuruz je u različitim fazama zrenja u zavisnosti od roka setve. Najveci procenat useva je u fazi oplodnje. Prošlonedeljna i današnja kiša u pojedinim delovima jablaničkog okruga i niže temperature poslednjih desetak dana odraziće se  povoljno za ovu fazu razvoja. Osveženje je stiglo u pravom trenutku za useve kukuruza. Rano je prognozirati, ali trenutno stanje ove kulture upućuje na to da mozemo ocekivati dobar rod, u proseku za 30-50 % bolji prinos nego prosle godine. Podsećamo da je prošlogodišnji prosečan prinos bio 2.000 kg/ha suvog zrna.