Lebane Vesti

Popovce: U požaru izgorele pomoćne zgrade

U četvrtak popodene, negde oko 16 i 20, izbio je požar u selu Popovce u domaćinstvu Anđelkovića. U razornom požaru izgoreli su pomoćni objekti i deo poljoprivredne mehanizacije.

Lebane – U požaru koji je zahvatio domaćinstvo Anđelkovića u selu Popovce, nadomak Lebana, izgoreli su pomoćni objekti (dve plevnje dužine po 15 metara i jedna od 30 metara). U požaru na sreću niko nije povređen, a uzrok požara još uvek nije utvrđen.

Pozar 03 Pozar 02 Pozar 01 Pozar 05 Pozar 06 Pozar 07

“Ja sam bio sa suprugom da berem maline koje su udaljene od kuće nekih 400m kada su komšije poćele da viču Ivane izgore ti plevnja”, kaže za naš portal vidno potrešen Ivan Anđelković. “Došao sam kolima za dva minuta, nastavlja priču Ivan, a usput sam zvao vatrogasce. Dok su stigli vatrogasci mi smo pokušali da ugasimo požar uz pomoć komšija ali pritisak je bio slab. Požar je počeo od plevnje i širio se i zahvatio ostale zgrade. Kad su stigli vatrogasci sa glavnog puta nisu mogli da priđu kući jer su pored puta posađeni orasi, pa je put sužen, i zbog toga nisu mogli da priđu kući” naglašava Anđelković.

Pozar 031

Inaše po rečima Anđelkovića ranije su geometri ustanovili da orasima tu nije mesto ali do dana današnjeg ništa nije urađeno po tom pitanju.  Onda se, po rečima meštana, cisterna vratila u rikverc i pokušala preko livada da prođe ali se tu zaglavila. Zatim je po njihovoj priči, sat vremena kasnije, došla manja cisterna koja je mogla da prođe ali je već bilo kasno jer je požar  zahvatio veći deo pomoćnih zgrada.

Pozar 026 Pozar 027 Pozar 014 Pozar 013 Pozar 09 Pozar 08

Požar jeste ugašen ali neke od poljoprivrednih  mašina su već izgorele kao i hrana za stoku. Ivan Anđelković iz Popovca smatra da su vatrogasci mogli da prođu do kuće da bi dosta toga bilo spašeno. Šteta zvanično nije utvrđena ali se nezvanižčno procenjuje na oko 40 hiljada evra.

Pozar 028 Pozar 029

“Velika je šteta i očekujem pomoć opštine jer u porodici samo radim ja a živim sa ocem koji je bolestan, majkom, suprugom koja ne radi i dvoje maloletne dece”, naglašava Anđelković.  Po njegovim rečima sa imanja je isterano 60 do 70 prikolica otpada od posledica požara. Naglašava da očekuje pomoć opštine Lebane, kao i svih dobrih ljudi da koliko toliko nadoknadi nastalu štetu. Prava je sreća da požar nije zahvatio i dve stambene kuće koje se nalaze u istom dvorištu, odmah pored izgorelih objekata, kao i komšijske objekte.
Pozar 022 Pozar 020 Pozar 017
Sve je izgledalo kao na filmu, pričaju meštani sela Popovce sa kojima smo danas razgovarali, a koji su odmah pritekli u pomoć Anđelkovićima. Izgorela im je skoro sva hrana za stoku, a na sreću stoku su uspeli da spasu.

Pozar 023 Pozar 024

Ovo domaćinstvo danas je obišao predsednik Opštine Lebane Zoran Ilić koji je obećao pomoć u skladu sa mogućnostima. „Šteta je ogromna, požar je gotovo u jednom trenutku ostavio porodicu bez objekata koje su zidale generacije. Opština će sve učiniti da pomogne porodici da prevaziđe ove probleme i da, uz pomoć meštana pokuša da izađe iu problema“ naglasio je predsednik opštine Lebane Zoran Ilić.