Društvo Srbija Vesti

Povećana vrednost vaučera za subvencionisani odmor u zemlji na 10 hiljada dinara

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije.

Ovom uredbom omogućava se dodela 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji, pri čemu se njihova maksimalna vrednost povećava sa 5.000 na 10.000 dinara.

Prijava građana za korišćenje vaučera u Srbiji počinje od 15. januara 2024. godine na šalterima Javnog preduzeća „Pošta Srbije“ na teritoriji cele zemlje.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina, koja ne ostvaruju pravo na penziju, kao i zaposleni sa primanjima do limita koji je povećan na maksimalnih 80.000 dinara mesečno.

Takođe, prijavljivanje ugostitelja koji su zainteresovani da učestvuju u sistemu dodele vaučera biće omogućeno preko sistema eTurista od 31. decembra 2023. godine, a prva lista ugostitelja biće objavljena na sajtu Ministarstva turizma i omladine 8. janaura 2024. godine. Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine.