Bojnik Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

U dvorištu hrama Svetog Arhangela Gavrila u Pridvorici izgrađena dva letnjikovca, uskoro i osvetljenje hrama

U dvorištu hrama Svetog Arhangela Gavrila u Pridvorici izgrađena dva letnjikovca

   

U dvorištu hrama Svetog Arhangela Gavrila u Pridvorici izgrađena su dva letnjikovca a uskoro se očekuju i završni radovi na osvetljenju ovog hrama.

U saradnji sa Klubom mladih iz Pridvorice, koji su konkurisali kod opštine Bojnik, izgradili smo ova dva letnjikovca kod crkve Svetog Arhangela Gavrila u Pridvorici, koji će biti na korist vernika i ostalog naroda koji ovde dolazi. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim rukovodstvu opštine Bojnik za odličnu saradnju. U toku je realizacija projekta osvetljenje hrama Svetog Arhangela Gavrila u Pridvorici i samo mogu reći jedno veliko hvala rukovodstvu opštine Bojnik“ – kazao je jerej Danilo Nikolić.

   

Crkva Sv. Arhanđela Gavrila nalazi se na zasečenoj padini jugoistočno od sela Pridvorica. Sagrađena je na starom crkvištu oko 1895. godine a osvećena 26. septembra 1899. godine od episkopa niškog Gospodina Nikanora za vlade kralja Aleksandra I Obrenovića, kako je zabeleženo na mermernoj ploči iznad zapadnih ulaznih vrata. Hram Sv. Arhanđela Gavrila je petokupolna građevina na čiju pravougaonu osnovu su dodate tri polukružne konhe zasvedene polukalotama.

   

Hram je spolja je okrečen u belo, dok su tamburi kubeta od lepo složenih opeka. Jugozapadno od crkve je jednovremeni zvonik sagrađen u istom duhu. Unutrašnje zidne površine su okrečene u belo. Ikonostas je rađen u klasicističkom duhu, jednostavne drvene konstrukcije sa blago tordiranim stubićima i uprošćenim kapitelima. Ikone za ikonostas i pojedinačne ikone izvedene su u tehnici ulje na platnu s početka XX veka. Tačne proporcije, elegantni stavovi, skladno složene boje sa blagom prevlašću prigušene crvene i plave, upućuju na akademsko obrazovanje slikara.

Istočno od crkve je staro groblje sa fragmentovanim nadgobnim pločama koje upućuju na starost lokaliteta. Crkva Sv. Arhanđela Gavrila svojim graditeljskim postupkom, razmerama i elegantnom siluetom, sagrađena je u tada, na ovim prostorima, preovlađujućem srpsko-vizantijskom stilu kao jedinstven projektanski zahvat.