Jug Srbije Leskovac Vesti

Za uređenje škole „Trajko Stamenković“ 95.000 evra od EU i Vlada Švajcarske

Ugovor o zajedničkoj realizaciji projekta, na energetskoj sanaciji Osnovne škole „Trajko Stamenković“ u Leskovcu, potpisan je juče između grada Leskovca i Evropskog PROGRESA a radovi su planirani za početak naredne godine..
Projekat su finansijski podržali Evropska unija i Vlada Švajcarske sa donatorskim sredstvima u iznosu od 95.000 evra, a grad Leskovac je za budžet projekta obezbedio 14.000 evra.

– Povećanje energetske efikasnosti jedan je od prioriteta našeg rada, kako zbog ušteda koje se mogu ostvariti, tako i zbog smanjenja emisije gasova staklene bašte. Grad je u poslednje tri i po godine uložio preko 60 miliona dinara u energetsku sanaciju zgrada javne namene, pre svega, škola, ali i u Ustanovu za odrasle i starije – rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Energetska sanacija Osnovne škole „Trajko Stamenković“ podrazumeva zamenu dotrajale građevinske stolarije i izradu termoizolacione fasade. Pored toga, biće postavljeni LED paneli koji osim uštede u energiji daju bolje osvetljenje i bolje uslove za rad i boravak u školskim učionicama. Predloženi projekat deo je programa unapređenja energetske efikasnosti koji grad realizuje preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

– Napor koji grad Leskovac ulaže u okviru povećanja energetske efikasnosti prepoznali su i strani donatori. Radovi na Osnovnoj školi „Trajko Stamenković“ počeće iduće godine nakon školske slave Sveti Sava – rekao je Bojan Tojaga, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

Među školama koje u potpuno energetski sanirane su Gimnazija i Ekonomska škola, Osnovna škola „Desanka Maksimović“ i Srednja škola u Grdelici, „Vuk Karadžić“ u Leskovcu i istoimena škola Čekminu, kao i „Kosta Stamenković“ u Leskovcu. Stolarija je zamenjena na Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu, delu škole „Đura Jakšić“ u Turekovcu, i Ustanovi za odrasle i starije. U okviru ovog projekta postavljen je i sistem centralnog grejanja u osnovnim školama „Vuk Karadžić“ u Bobištu, i „Radoje Domanović“ u Manojlovcu.