Društvo Leskovac Srbija Vesti

Zamenjeni gorionici na dva kotla u kotlarnici JKP Toplane u Dubočici

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je u pratnji svojih saradnika danas obišao kotlarnicu JKP Toplane u Dubočici gde su gorionici kotlova na mazut zamenjeni, i sada ovaj objekat raspolaže kombinovanim gorionicima na gas i mazut. Zamena je omogućila višestruke benefite, i to upotrebu oba energenta, upotrebu ekološki prihvatljivijeg energenta i nižu cenu istih, u zavisnosti od tržišta.

„Ova značajna investicija vredna je 50 miliona dinara, od toga je grad Leskovac finansirao 30 miliona dinara, dok je Toplana opredelila ostatak sredstava u iznosu od 20 miliona dinara. Toplana sprovodi i još jednu značajnu investiciju u gradu vrednu 120 miliona dinara. Sprovodi se zamena toplovoda u dužini od 1.100 metara. Radovi će se izvoditi tokom letnjih meseci kako bi sve bilo spremno za grejnu sezonu“, kazala je PR gradonačelnika Aleksandra Stojanović i dodala da će u narednom periodu, putem kredita KFV banke u kotlarnici u Dubočici treći kotao biti zamenjen i tada će biti izvršena potpuna gasifikacija iste.

Kako je kazao Tomica Jovanović direktor Toplane Vlada je donela zaključak u kojem se preporučuje gašenje svih kotlarnica na ugalj, mazut i ulje za loženje i ona se odnosi na sve institucije.

„Zahvaljujući gradonačelniku obezbeđeno je 30 miliona dinara subvencije koje su nam omogućile da uradimo zamenu gorionika. Postavljeni su najsavremeniji gorionici na tržištu, nemačkog proizvođača“.

Direktor Jovanović je dodao da se radovi na zameni toplovoda u centru grada izvode u tri faze do Leskovačkog kulturnog centra, nakon toga do Biblioteke, pa od Biblioteke do Osnovnog suda, povećava se prečnik cevi i nakon što se završi ispitivanje varova vrši se vraćanje u prvobitno stanje.

Gradonačelnik Cvetanović je uputio izvinjenje građanima što je centar grada iskopan zbog rekonstrukcije magistralnog toplovoda i pojasnio da je za realizaciju tog projekta bilo potrebno da KFV odobri kredit u vrednosti od milion evra. On je istakao da će nakon završetka ovih radova na trotoarskim površinama biti postavljene behaton ploče, što će i estetski oplemeniti izgled centra grada.