Srbija Vesti

Pooštrene kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline

Predstavnici malinara iz Arilja, Ivanjice, Požege i Kosjerića danas su u nastavku pregovora s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovorili da se pooštre kontrole hladnjača zbog neadekvatnog klasiranja maline, piše Tanjug.

Malinari istovremeno ne odustaju od cene od 200 dinara za kilogram, ali kažu i da su dobili garancije da država više neće uvoziti malinu.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović kaže da se malina trenutno otkupljuje po ceni od 55 do 125 dinara u zavisnosti od kvaliteta na području Ivanjice i Zlatiborskog okruga.
Imamo podršku Vlade u nameri da se uredi situacija na tržištu. Dobili smo garancije da je država prestala sa uvozom maline. Ovogodišnji rod će, umesto četiri biti dve i po tone po hektaru, zbog nepogoda koje su zadesile zapadnu Srbiju, tako da su svi uslovi, ako se država obračuna sa kartelom hladnjačara, da konačna cena bude izvozna cena griza, odnosno 200 dinara. Mi od te cene ne odustajemo – izjavio je Radović posle sastanka.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je da je Republička poljoprivredna inspekcija zajedno sa tržišnom intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa.
Ima nepravilnosti na terenu, kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde. Malina se svuda uglavnom klasira u dve klase u zavisnosti od kvaliteta, ali moram napomenuti da po svim propisima koji postoje,ona malina koja ima više vode i buđi i van je prve dve klase, objektivno ne može biti primljena u hladnjače – napomenuo je Vujović.
Današnjem sastanku u Kosjeriću prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog okruga i predstavnici lokalnih samouprava sa ovog područja. Sledeći sastanak je, prema najavi malinara, naredne sedmice kada treba da se pregovara i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji, javlja Tanjug.
Pojedini malinari složili su se da je ove godine rod maline bio slabijeg kvaliteta ali  da je nekim hladnjačarima to bio i izgovor kako bi što više maline otkupili po mnogo nižoj ceni.
„Celog dana beremo maline a kada ih odvezemo do hladnjače, ne pustaju nas da uđemo u krug fabrike. Tačno je da se napravi red i onda cele noći čekamo na istovar. Ne znam da li to rade namerno ili ne, ali kada krenemo iz njive imamo malinu prve klase, a kada je predajemo onda nam je računaju u drugu klasu. Imam samo jedno pitanje za našeg ministra poljoprivrede, da li ministarstvo može da izvrši kontrolu hladnjačara kada budu prodavali i izvozili ovu našu malinu, hoće li je tada prodavati kao drugu klasu“ – kaže jedan malinar koji insistira na anonimnosti a koji će se , kako nam je kazao, pismenim putem sa ovim pitanjima, obratiti ministru poljoprivrede.
Istovremeno, u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu prosecna je cena 125 dinara i to kod dve izvozne kuće za prvu klasu, dok je kod ostalih prosečna cena 70 dinara po kilogramu. Malinari istovremeno ne odustaju od cene od 200 dinara za kilogram, ali kažu i da su dobili garancije da država više neće uvoziti malinu.