Društvo Jug Srbije Lebane Vesti

Školska slava Sveti Sava obeležena u OŠ Radovan Kovačević Maksim u Lebanu

Prigodnom svečanošću danas je u holu Osnovne škole Radovan Kovačević Maksim u Lebanu obeležena školska Slava Sveti Sava. Tokom svečanosti đaci ove škole su kroz recitacije i pesmu govorili o našem srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.

Uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve presečen je slavski kolač a ovogodišnji domaćin slave, predsednik Privremenog organa opštine Lebane, Ivan Bogdanović sa svojom porodicom, kolač za narednu godinu predao je Draganu Cvetkoviću, direktoru Centra za socijalni rad.

Direktor škole Nebojša Đorđević je u svom obraćanju naveo da se na današnji dan podsćamo odakle smo potekli, koje je duhovno nasleđe vekovima gradilo duh srpskog naroda i posebno na čemu je utemeljeno naše obrazovanje.

   

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu i obeležava se 27. januara. Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije. Kao školska slava Sveti Sava se slavi od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

   

Kako je danas izgledala svečanost u OŠ Radovan Kovačević Maksim možete pogledati u video prilogu:

infocentarjug.rs