Jug Srbije Medveđa Vesti

U Medveđi obeležen Spasovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u Medveđi juče su proslavili Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan. Proslava je održana ispred parohijskog doma i tradicionalno u zgradi opštinske uprave.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Goran Mitić, inače radnik opštinske uprave. Svetu liturgiju u skupštinskoj sali služio je protonamesnik Dalibor Stefanović, koji je sa ovogodišnjim domaćinom presekao slavski kolač. Po završetku liturgije prisutne je pozdravio predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, koji se u pozdravnom govoru osvrnuo na aktivnosti opštinske uprave u protekloj godini, a zatim prisutnim gostima, ovogodišnjem domaćinu, kao i novom domaćinu Radetu Saviću poželeo puno zdravlja i uspeha u radu.

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je hrišćanski praznik, koji se slavi u 40. dan nakon Vaskrsa. Spasovdan uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Uskrsa i jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Pošto se Gospod kroz četrdeset dana iza svoga vaskrsenja javljao učenicima govoreći im o Carstvu Božijem i pošto im je zapovedio da se ne odaljuju od Jerusalima nego da čekaju obećanje Svetog Duha, Gospod je izveo svoje učenike do Vitanije, podigao svoje ruke, blagoslovio ih i uzneo se na nebo. Toga dana Hristos im je rekao:
„Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.
Da bi u tome uspeli, Hristos im je obećao Duha utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli da prenesu Hristovu veru u svet i time ljude spasavaju u veri – odatle naziv Spasovdan.

Od 17 časova u restoranu „Kamelot“ je kulturnoumetničkim programom započeta inicijativa prikupljanja novčanih sredstava za freskopisanje Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Medveđi. U programu je, pored guslara i frulaša udruženja Gornja jablanica, učestvovao i Milomir Miljanić.

Na donatorskoj večeri prikupljeno je 48.000 dinara i 80 eura, a tom prilikom su najvljene i nove inicijative za prikupljanje novčanih sredstava, kako bi Sveti Hram u Medveđi najzad bio oslikan ikonama.

Izvor:TOM